Laks |
||||||||||||||
Sesong:
|
SALMO SALAR > atlantic salmon > saumon atlantique > lachs | |||||||||||||
![]() |
||||||||||||||
Fisken/fisket Laksen er en anadrom fiskeart, det vil si at den gyter i ferskvann og lever det meste av livet i havet. Etter 2–5 år i elva gjennomgår lakse- yngelen en forandring som gjør den i stand til å leve i saltvann. Denne prosessen kalles smolti- fisering. Når lakseyngelen er blitt smolt forlater den elva og drar ut i havet. Etter 2–4 år blir den kjønnsmoden og starter gytevandringen tilbake til elva den kom fra. Fisket etter villaks er i dag i hovedsak forbeholdt sportsfiskere. Oppdrett: Norge har vært en pioner i utviklingen av lakseoppdrett, og har siden gjennombruddet med sjøbasert oppdrett på 1970-tallet beholdt sin posisjon som verdens ledende produsent av atlantisk laks. |
Som kyst- og eksportnæring har laksenæringen fått svært stor betydning for Norge. Den store produksjonsveksten, som for alvor skjøt fart på 1980-tallet, har bidratt til at laksenæringen i dag står for om lag 40 prosent av den samlede eksportverdi av norske fiskeprodukter. Anvendelse: Laks omsettes fersk eller dypfryst i skiver, filet eller som hel fisk. Laksefileten kan også være gravet, kaldrøykt og varmrøykt. Fersk laks kan brukes rå til sashimi og sushi. Den kan kokes, stekes & grilles, og er utmerket i wok- og gryteretter. Røykt laks kan brukes som pålegg eller i salater, pasta og andre kombinasjoner. |
Næringsinnhold: Oppdrettslaks er ernæringsmessig et glimrende produkt. Den inneholder mye omega-3- fettsyrer og er rik på de fettløselige vitaminene A og D. Omega-3-fettsyrer er viktige for ulike celler i kroppen, de har gunstig effekt i forhold til hjerte-/karsykdommer og å bygge opp immunforsvaret.
|