mandag, 21 mai 2018
A+ R A-

Laks(salmon salar)

 

Laks
Ørret
Røye
Makrell
Sild
Lodde
Brisling
Torsk
Sei
Hyse
Blåkveite
Lange
Uer
Brosme
Breiflabb
Kveite
Rødspette
Lyr
Steinbit
Piggvar
Reker
Krabbe
Kongekrabbe
Hummer
Blåskjell
Kamskjell
Østers
Kråkebolle


Laks er favorittfisken til barn og unge i Norge. Laksen eksporteres til mer enn

100 land i verden, og regnes som Lykkefisk i Kina. Rå laks egner seg ypperlig i sushi og sashimi.

 

SESONG
Fredningsbestemmelser
begrenser sesongen for villaks.
oppdrettslaks omsettes hele året.

STØRRELSE
Opptil 150 cm, vekt opptil 35 kg.

INSPIRASJON OG OPPSKRIFTER
www.godfisk.no

Fisken/fisket
Laksen er en anadrom fiskeart, det vil si at den  gyter i ferskvann og lever det meste av livet i  havet. Etter 2–5 år i elva gjennomgår lakseyngelen
en forandring som gjør den i stand til å
leve i saltvann. Denne prosessen kalles smoltifisering.
Når lakseyngelen er blitt smolt forlater
den elva og drar ut i havet. Etter 2–4 år blir den
kjønnsmoden og starter gytevandringen tilbake
til elva den kom fra.

Fisket etter villaks er i dag i hovedsak forbeholdt
sportsfiskere.

Oppdrett
Norge har vært en pioner i utviklingen av
lakse oppdrett, og har siden gjennombruddet
med sjøbasert oppdrett på 1970-tallet beholdt
sin posisjon som verdens ledende produsent av
atlantisk laks.

Som kyst- og eksportnæring har laksenæringen
fått svært stor betydning for Norge. Den store
produksjonsveksten, som for alvor skjøt fart på  1980-tallet, har bidratt til at laksenæringen i
dag står for om lag 40 prosent av den samlede
eksportverdi av norske fiskeprodukter.

Anvendelse
Laks omsettes fersk eller dypfryst i skiver, filet
eller som hel fisk.

Laksefileten kan også være gravet, kaldrøykt
og varmrøykt. Fersk laks kan brukes rå til
sashimi og sushi. Den kan kokes, stekes og
grilles, og er utmerket i wok- og gryteretter.
Røykt laks kan brukes som pålegg eller i
salater, pasta og andre kombinasjoner.

 

 

Næringsinnhold
Oppdrettslaks er ernæringsmessig et glimrende
produkt. Den inneholder myeomega-3-
fettsyrer og er rik på de fettløselige vitaminene
A og D. Omega-3-fettsyrer er viktige for ulike
celler i kroppen, de har gunstig effekt i forhold
til hjerte-/karsykdommer og å bygge opp
immunforsvaret.