mandag, 21 mai 2018
A+ R A-

Uer

 

Kvinner kjøper oftere sjømat på dagligvarebutikker
og fiskebutikker, men menn handler helst fra fiskebil eller på fisketorg.

SESONG
Hele året

STØRRELSE
Opptil 1 m, vekt opptil 15 kg

 INSPIRASJON OG OPPSKRIFTER
www.godfisk.no

Fisken/fisket
Det finnes tre arter av uer i norske farvann. De
som finnes i handelen er vanlig uer (Sebastes
marinus) og snabeluer (Sebastus mentella),
mens lusuer (Sebastes vivipanus) er for liten
(maks 32 cm) til å bli omsatt.

Ueren fins utbredt langs kontinentalskråningen
på 100–500 m dyp, men den er også
fanget ned på 900 m dyp. I Norskehavet lever
ueren i frie vannmasser (pelagisk). De tre
artene har en ulik utbredelse, men overlapper
hverandre.

Vanlig uer vandrer om sommeren.
Kjønnsmoden vanlig uer har sitt næringsområde
i Barentshavet, hvor parringen foregår i
august – oktober. Om vinteren begynner den
å vandre sørover mot gyteområdene som ligger
utenfor Vesterålen. De største uerfangstene

 

tas med garn og trål i Nord-Norge. Bifangst
av uer tas hele året over store deler av norsk
økonomisk sone og i Svalbardsonen. Strenge
reguleringer er nødvendig for å bygge opp igjen
sårbare bestander.

Vanlige fangstredskaper
Trål, snurrevad, garn.

Anvendelse
Omsettes som fersk filet, saltet hel fisk eller
filet.
Fersk filet kan stekes og grilles. Uer er også
en utmerket fisk til wokretter og takler både
chili, hvitløk og soyasaus. Salt uer derimot passer
best til koking med tradisjonelt tilbehør
som rotgrønnsaker og poteter.

 

Næringsinnhold
Fettinnholdet i uer kan variere en del, men
vanligvis er det ca. 1 gram omega-3-fett syre
per 100 gram filet. Uer er i tillegg en god
proteinkilde.