mandag, 21 mai 2018
A+ R A-

Steinbit

 

Skinnet til steinbit er noe av det mest slitesterke som finnes. Det er kun skinn fra
halen til kenguruen som regnes som sterkere. Under krigen brukte folk steinbitskinn bl.a. til å lage sko av.

SESONG
Hele året

STØRRELSE
Opptil 120 cm

 INSPIRASJON OG OPPSKRIFTER
www.godfisk.no

Fisken/fisket
Det karakteristiske kjevepartiet til denne arten
er en naturlig tilpasning til steinbitens meny,
som består av kråkeboller, muslinger, snegler og
krabber.

Gråsteinbiten (Anarhichas lupus)
forekommer hovedsaklig på steinbunn med
tang, i gytetiden ofte helt opp i fjæra. Gytingen
foregår i månedene november–februar på
40–200 m dyp, tidligst i nordlige og senest i
sørlige områder.

Flekksteinbiten (Anarhichas minor) er mer
utbredt i arktiske strøk. Fangstingen skjer i
Barentshavet og på de nordnorske bankene.
Steinbit produseres nå også i oppdrett.

 

Vanlige fangstredskaper
Bunntrål, bunnline, bunngarn.

Anvendelse
Omsettes som filet fersk eller fryst. Ufisken som
folk ikke ville ha er i dag en ettertraktet kulinarisk
godbit. Den er fast i fisken og har derfor
mange muligheter på kjøkkenet. Den tåler å bli
kuttet i strimler og biter og kan stekes i wok
sammen med grønnsaker, krydder og kryddersauser.
Steinbit kan stekes, og på grillen er den
enkel å håndtere, særlig på grunn av sin faste
konsistens.

 

Næringsinnhold
Steinbit er en god kilde til vitamin A og B12.