mandag, 21 mai 2018
A+ R A-

Røye

 

Røya er Norges eldste ferskvannsfisk og den som lever lengst nord.
80 % av fettet i fisken er sunne en- og flerumettede fettsyrer.

SESONG
 Oppdrettsrøye omsettes hele året.

STØRRELSE
 Avhengig av livsmønster og miljø.
Sjøgående røye i Norge opp til
5 kg, vanligvis 1–2 kg.

INSPIRASJON OG OPPSKRIFTER
www.godfisk.no

Fisken/fisket
Ishavsrøye er navnet på norsk oppdrettet røye.
For tusenvis av år siden, da iskappen over
landet vårt trakk seg tilbake, hadde ishavsrøye
allerede tilpasset seg de røffe, kalde og utfordrende
omgivelsene som preget det arktiske
Norge. Fisken hadde utviklet et vandringsmønster
hvor den vekslet mellom ferskvann
på land og det salte vannet i havet. Ishavsrøye
er foruten å være Norges eldste ferskvannsfisk,
også den som lever lengst nord.

Det finnes to typer røye: den anadrome
(som vandrer til sjøen), og den stasjonære som
lever hele livet i ferskvann. Røya har avlang
kropp og et lite hode, og opptrer i mange drakter
avhengig av blant annet oppvekstområde.

 

 

I havet er fisken sølvblank med mørk rygg,
men i leketiden blir buken blodrød. Stasjonær
røye er ofte mørkere på ryggen og sidene enn
sjørøye. Fiskekjøttet varierer fra rød til blek
rød farge. I dag blir laksefisken ishavsrøye
oppdrettet på små anlegg flere steder i Norge
hvor det er god tilgang på rent, kaldt ferskvann.
Fremveksten av en slik liten og kvalitetsbevisst
oppdrettsnæring har sikret en jevn tilgang på
ishavsrøye til butikker med velutviklede ferskvaredisker.

Anvendelse
Ishavsrøye omsettes fersk og fryst, hel eller filet.
Den er gravet, speket, røykt og raket. Ishavsrøye
kan grilles, stekes, kokes og egner seg godt til
sushi og sashimi.

Næringsinnhold
Fettinnholdet er lavere enn hos andre laksefisker,
og nesten 80 % av fettet er sunne en- og
flerumettede fettsyrer. Fisken er også rik på
vitaminene A, D og B12.