mandag, 21 mai 2018
A+ R A-

Reker

 

Reka lever helt ned på 800 meters dyp. Alle rekene fødes som guttebarn og skifter kjønn når de er 2–4 år gamle.
Reker er sunne saker: 100 gram reker inneholder bare 0,7 gram fett, null kolesterol og mye proteiner.

SESONG
Hele året

STØRRELSE
Opptil 10-12 cm

 INSPIRASJON OG OPPSKRIFTER
www.godfisk.no

Fisken/fisket
Reke finnes både i fjordene, på bankene og i
nordområdene. Den røde dypvannsreka er den
vanligste i fangstene.

Dypvannsreka liker seg best i kaldt vann
og kan enkelte år være helt forsvunnet fra rekefelt
i sør, noe som oftest har sammenheng med
at temperaturen er blitt for høy.
Dypvannsreka er først hann og når den
er 2–4 år skifter den kjønn til hunn. Den parrer
seg om høsten og hunnreka bærer rognen
under bakkroppen vinteren igjennom.

Reketråling foregår i Skagerrak, langs
kysten og i fjordene med mindre fartøy,
mens fisket i Barentshavet og ved Svalbard og
Grønland mest drives av store trålere. Rekene
bearbeides i forskjellig grad, dvs. alt fra fersk og
frossen til landindustri og direkte eksport.

 

I Skagerrak og til dels i Nordsjøen blir det trålet
etter reker med mindre reketrålere.

Vanlige fangstredskaper
Trål

Anvendelse
Omsettes kokt med skall ferske eller frosne,
pillede frosne eller lettkonservert i lake. Reka
brukes naturell, eller i ulike kalde og varme
retter. Lag en salat med rikelig mengde reker,
fyll et pitabrød og lunsjen er klar. Vær forsiktig
med å varme opp kokte reker, det må i tilfelle
skje raskt.

 

Næringsinnhold
Reke er en god kilde til vitamin B12 og inneholder
også en god del av de fettløselige vitaminer
A, E og D. Reker inneholder svært lite fett.