mandag, 21 mai 2018
A+ R A-

Piggvar

 

Blant fortidens romere ble piggvar kalt «havets fasan» eller «vannfasan».
Navnet fikk den fordi den ble like høyt verdsatt som fasanen.

SESONG
Hele året

STØRRELSE
Opptil 100 cm

 INSPIRASJON OG OPPSKRIFTER
www.godfisk.no

Fisken/fisket
Piggvar tilhører varfamilien og er flattrykt og
nesten rund (sirkelformet). Piggvaren er venstrevendt
og den har store beinknuter på den
mørke øyesiden. Den forekommer fra fjæra og
ned til ca. 80 m dyp.

Piggvaren finnes ofte delvis nedgravd i
bunnlaget på sand-, grus-, stein- eller bløtbunn.
Den er en aktiv rovfisk, som i voksen alder
hovedsaklig lever av annen fisk.

De beste fiskeplassene i Nordsjøen er på
fiskebankene utenfor kysten av Nord-Jylland.
Mye av piggvaren som omsettes i Europa kommer
fra oppdrett, hovedsaklig fra Sør-Europa. I
Norge er produksjonen liten fordi piggvaren er
avhengig av å få tilført forholdsvis varmt vann.

 

Vanlige fangstredskaper
Snurrevad, bunntrål, bunngarn.

Anvendelse
Bestanden er liten i norske fangstområder så
den er en sjelden gjest i butikken.
Omsettes fersk i skiver, filet eller som hel
fisk. Piggvarens kjøtt er hvitt, fast, fint og meget
ettertraktet. Piggvar kan stekes, kokes og grilles,
og kjøttet har best kvalitet i september–april.

 

Næringsinnhold
Piggvar inneholder ca. 1 gram omega-3-fettsyre
per 100 gram filet.