mandag, 21 mai 2018
A+ R A-

Ørret

 

Ørreten vokser raskt, og er en populær fisk, særlig i Japan hvor den gjerne spises rå.
Sushi, sashimi eller gravet ørret er en av de beste måtene å få i seg mengder av omega-3-fettsyrer.

SESONG
Mai–september.
Oppdrettsørret omsettes hele året.

STØRRELSE
Ferskvannsørret opptil 80 cm.
Sjøørret opptil 100 cm.
Regnbueørret opptil 120 cm.

INSPIRASJON OG OPPSKRIFTER
www.godfisk.no

Fisken/fisket
Ørret er et navn som brukes om flere arter av
laksefisk. De finnes i mange ulike former, og
med ulikt levevis, bl.a. avhengig av miljøforholdene
den lever under. Vi skiller mellom sjøørret/
ferskvannsørret, bekkørret (bekkerøye)
og regnbueørret.

Ferskvannsørret og sjøørret blir også
omtalt som «vanlig» ørret og er i samme slekt
som atlantisk laks – med andre ord Salmo, som
betyr å sprette eller hoppe.

Regnbueørreten ble innført til Europa
fra USA ved slutten av forrige århundre.
Slektsnavnet Onocorhynchus betyr for øvrig
kroket nese.

Oppdrettsørret er i det alt vesentlige regnbueørret.
Den egner seg godt som oppdrettsfisk.
I Norge oppdrettes ørret stort sett i sjøen,
og den oppnår en betydelig vekt.

 

Vanlige fangstredskaper
Garn, fiskestang

Anvendelse
Ørret omsettes fersk eller dypfryst i skiver, filet
eller som hel fisk.

Ørretfileten kaldrøykes og varmrøykes,
sukkersaltes og spekes. Ørret passer godt
til svært mange typer retter: rå til sushi og
sashimi, kokt, stekt og grillet. Den er utmerket i
wok- og gryteretter. Den kaldrøykte- og varmrøykte
ørreten kan brukes som pålegg eller i
salater, pasta eller andre kombinasjoner.

 

 

Næringsinnhold
Oppdrettsørret er i likhet med laksen en god
ernæringsmessig fisk, med mye omega-3-
fett syrer. Ørreten er også rik på vitaminene
A og D.