mandag, 21 mai 2018
A+ R A-

Makrell

 

Norges kystfarvann kan by på mer enn
200 forskjellige fisk-, skjell- og skalldyrarter.

SESONG
  April - November

STØRRELSE
 Lengde opptil 66 cm, sjelden over 40 cm

INSPIRASJON OG OPPSKRIFTER
www.godfisk.no

Fisken/fisket

Makrellen er en pelagisk, hurtigsvømmende
fisk som om sommeren og utover høsten
opptrer i store stimer langs kysten og ute
i Skagerrak, Nordsjøen og i det sørlige
Norskehavet.

I Europa er makrellen inndelt i tre hovedbestander;
en vest for De britiske øyer, en i
Nordsjøen og Skagerrak og en tredje i Biscaya.
Makrellen som fiskes i Nordsjøen, Skagerrak og
Norskehavet forvaltes sammen med den vestlige
bestanden.

Årlig lander norske fiskere mellom 140 000
og 160 000 tonn makrell i Norge. Mesteparten
er atlantisk makrell som vandrer inn i
Nordsjøen og Skagerrak om høsten.

Mot slutten av året vandrer den kjønnsmodne
makrellen ut av Nordsjøen og mot gyteområdet
vest og sørvest av Irland, der gytingen

 

 

starter i mars. Fisket foregår hovedsaklig i sommerhalvåret.
Deltakelsen av fartøy varierer fra
båter som driver med garn og dorg på kysten,
til store havgående snurpere.

 

Vanlige fangstredskaper
Ringnot, pelagisk trål, garn og dorg.

Anvendelse
Makrell omsettes som fersk og frossen filet og
hel fisk. Det er mange produkter av makrell,
blant annet varmrøykt, kaldrøykt og pepperrøykt
makrell. I tillegg flere varianter av hermetisk
makrell og påleggsmakrell i tomat.

Fersk makrell kan stekes, kokes, grilles og den egner
seg til graving.

Stekt makrell med rømmesaus er en
velkjent delikatesse.

Næringsinnhold
Om våren har makrell lavt fettinnhold, ca. 3 %,
mens høstmakrellen kan inneholde opp til
30 %, og dermed store mengder omega-3-
fettsyrer. Den er også en god kilde til vitamin D
og B12. Vitamin B12 er viktig for å vedlikeholde
nervefibrene.