mandag, 21 mai 2018
A+ R A-

Kveite

 

Om kveita fins det utallige myter, eventyr – og navn: Dronningen, Gudefisken og Den hellige fisken.
I gamle dager måtte fiskeren fange kveite til julemiddagen – ellers måtte han tilbringe julekvelden på nausttaket.

SESONG
 April-Desember

STØRRELSE
Opptil 3 m, vekt opptil 300 kg

 INSPIRASJON OG OPPSKRIFTER
www.godfisk.no

Fisken/fisket
Kveita er den største av alle flyndrefiskene, med
øynene på den grå sida og hvit blindside. Som
ung finnes den på kysten og på relativt grunt
vann, mens store kveiter vanligvis holder til på
300–2000 m dyp.

Gytingen foregår på 300–700 m dyp, i
dype groper på havbanken langs kysten, eller
i fjordene. Viktige gyteområder ved siden av
norskekysten er Færøyene, på ryggen mellom
Grønland, Island og Skottland, i Danskestredet,
Davisstredet og på New Foundlandsbankene.

Kveita er en art som er svært følsom for
beskatning; den er stedbunden, vokser langsomt
og er sent kjønnsmoden. Foruten minstemål
og begrenset maskevidde er fiske av kveite
med garn, trål, snurrevad eller andre bundne
redskaper forbudt i tidsrommet 20. desember
til 31. mars.

 

Etter mange års forsknings- og utviklingsarbeid
er kveita etablert som oppdrettsart.

Vanlige fangstredskaper
Line, bunngarn.

Anvendelse
Omsettes fersk eller frossen i skiver, filet eller
som hel fisk. Med økt tilgang på oppdrettskveite
vil tilførselen av fersk kveite bli jevn hele
året. Kveite er svært anvendelig og kan stekes,
kokes og grilles. Den har et hvitt og delikat
kjøtt, og er dronningen blant fiskene, den selvskrevne
festfisken.

 

Næringsinnhold
Kveite inneholder vanligvis 1 gram omega-3-
fettsyre per 100 gram filet, og er også en god
kilde til vitamin D. Omega-3-fettsyrer er viktige
for oppbygging av ulike celler i kroppen, og de
har gunstig effekt i forhold til hjerte-/karsykdommer
og immunforsvaret.

Fettinnholdet kan variere med størrelse
og hvor på fisken det måles. Vitamin D er
nødvendig for at kroppen skal kunne utnytte
kalsium til å bygge opp og vedlikeholde skjelett
og tenner.