mandag, 21 mai 2018
A+ R A-

Kråkebolle

 

Kråkebollen bruker piggene sine nærmest som stylter. Den inneholder masse A-vitaminer, som virker oppkvikkende ved stress og slitasje.

SESONG
  Best høst og vinter

STØRRELSE
Sjelden større enn 100 mm. de aller største
kråkebollene er trolig 7–8 år gamle.

 INSPIRASJON OG OPPSKRIFTER
www.godfisk.no

Fisken/fisket
Kråkebolle finnes utbredt i Nordøst-Atlanteren
fra Portugal til Nord-Norge og på Island. Ved
norskekysten er det registrert 7 ulike arter
kråkeboller, og den røde kråkebollen er den
vanligste. Arten trives blant alger på hard bunn
fra strandsonen ned til om lag 40 m.

Rød kråkebolle, også kalt vanlig kråkebolle,
er vår største kråkebolle. Skallet er kuleformet,
rødt/rosa, tett besatt med relativt korte
og omtrent like lange pigger med fiolett spiss.
De har hvite festepunkter for piggene.

Arten beiter primært på større alger,
spesielt tare, og særlig de som er godt
begrodd. Den spiser også fastsittende dyr.
Forplantningen foregår på forsommeren.

 

 

Gonadene (kjønnskjertlene) er en høyt verdsatt
delikatesse i flere land, blant dem Japan,
Storbritannia og Portugal. Kvaliteten på gonadene
er best før forplantningen om forsommeren.

Det er en økende interesse for kråkebollefangst
i Norge, og våre kråkebolleressurser er
langt på vei uutnyttet. Høsting av kråkeboller
til oppfôring eller direkte salg har muligheter til
å bli en ny næring for Kyst-Norge.

Fangst/høsting
Høsting av kråkeboller skjer foreløpig kun ved
dykking.

Anvendelse
Rogn og gonader er spiselig. De serveres rå på
samme måte som østers, men kan også varmebehandles
og f.eks. tilsettes direkte i varm saus
som tilbehør.

Næringsinnhold
Kråkeboller inneholder store mengder
A-vitaminer.