mandag, 21 mai 2018
A+ R A-

Blåskjell

 

Blåskjell inneholder mye jern. 500 gram blåskjell med skall dekker 30 % av dagsbehovet ditt, og gir bare 239 kalorier.

SESONG
  Hele året, men oftest best høst og
vinter til tidlig vår

STØRRELSE
Opptil 10-15 cm.

 INSPIRASJON OG OPPSKRIFTER
www.godfisk.no

Fisken/fisket
Blåskjell finnes langs hele kysten, ofte i store
mengder som belter i fjæra eller litt inne i
fjordene.

Blåskjellene gyter vanligvis mellom april
og juni, avhengig av landsdel. Larvene svømmer
fritt i ca. en måned og fester seg på faste
overflater – stein, fjell, båter og fortøyninger.
Blåskjell fester seg til underlaget ved hjelp av
tråder (byssustråder) som skilles ut fra foten,
og de kan senere flytte seg ved å strekke nye
tråder.

Blåskjell dyrkes på såkalte bøyestrekk:
vannrette systemer av tauverk som holdes oppe
av bøyer, og fra disse linene henger tau eller
bånd der blåskjellene sitter festet. Larver som
driver med vannmassene fester seg til båndene
og vokser til salgbare blåskjell i løpet av 1–2 år.
Uttynning og strømping av skjellene etter hvert

 

og høsting, sotering og fjerning av byssustråder
gjøres maskinelt på høstebåtene eller på
mottakene.

Vanlige fangstredskaper
Fritidshøsting er vanlig, og skjellene plukkes
gjerne for hånd for å ta med hjem eller koke
på bål på stranda. Noe høsting gjøres også med
grabb fra båt på gode blåskjellbanker. Husk å
sjekke om det er trygt å høste!
www.matportalen.no.

Anvendelse
Blåskjell blir vanligvis dampet, og kan spises
naturell eller med variert tilbehør. De kokte
skjellene kan gratineres, tilberedes som egne
retter eller som tilbehør til andre retter.
Blåskjell kan også serveres rå på samme måte
som østers.

 

Næringsinnhold
Blåskjell er en god kilde til jern, selen og vitamin
B12, og inneholder lite, men sunt fett. Jern
er en viktig del av hemoglobinet i blodet som
har til oppgave å transportere oksygen.