mandag, 21 mai 2018
A+ R A-

Blåkveite

 

Nordmenn er glad i sjømat, og spiser gjennomsnittlig 51 kg sjømat i året.
Men japanerne slår oss med 64 kilo sjømat per år!

SESONG
Hele året - selges sjelden fersk
i
sommermånedene

STØRRELSE
Hannfisken blir sjelden over 0,7 m og 4 kg,
hunnfisken sjelden over 1 m og 13 kg.


INSPIRASJON OG OPPSKRIFTER
www.godfisk.no

Fisken/fisket
Blåkveita er en arktisk fisk som ikke finnes i
vann varmere enn 4 °C. Den ligner kveite, men
blindsiden er litt lysere enn øyesiden.

Gyteområdene for blåkveite strekker
seg langs eggakanten mellom Vesterålen og
Spitsbergen. Arten blir sent kjønnsmoden; hannen
ved 4–5 års alder og hunnen først ved 9–10
års alder. Oppvekstområdet er hovedsaklig ved
Svalbard. Som voksen, kjønnsmoden fisk lever
den langs eggakanten ved 600–1200 m dyp,
men den kan også gå grunnere.

Blåkveita lever av fisk, blekksprut og krepsdyr,
og er kjent for å kunne vandre langt.

Fisket etter blåkveite foregår fra eggakanten
til Prins Karls Forland på Svalbard.

 

 

Bestanden har holdt seg på et lavt nivå gjennom
de siste 15 årene, men tar seg nå sakte opp
igjen. Fisket er strengt regulert i et forsøk på å
øke bestanden.

Vanlige fangstredskaper
Bunntrål, line, garn.

Anvendelse
Omsettes mest røykt, hel og i skiver.
Røykt blåkveite passer best til koking eller
i ovnsbakte retter. Den serveres gjerne med lys
saus og kokte grønnsaker

 

Næringsinnhold
Innholdet av omega-3-fettsyrer varierer med
årstidene. Blåkveite er også en god kilde til vitamin
D. Vitamin D er nødvendig for at kroppen
skal kunne nyttiggjøre seg kalsium. Kalsium er
den viktigste bestanddelen i skjelett og tenner.