mandag, 21 mai 2018
A+ R A-

Fakta om fisk

Laks
Ørret
Røye
Makrell
Sild
Lodde
Brisling
Torsk
Sei
Hyse
Blåkveite
Lange
Uer
Brosme
Breiflabb
Kveite
Rødspette
Lyr
Steinbit
Piggvar
Reker
Krabbe
Kongekrabbe
Hummer
Blåskjell
Kamskjell
Østers
Kråkebolle
Norge har tusenårige tradisjoner med fiske
og fangst. Ikke så rart, med en kystlinje
på over 83 000 km, øyene medregnet! I
dag er Norge en av verdens tre største
eksportører av sjømat, og mennesker over
hele verden setter pris på den sunne og
gode norske sjømaten.
Norge er også en pionernasjon
i utviklingen av moderne akvakultur.
oppdrettsanleggene ligger langs hele
kysten, og oppdrett er blitt en av Norges
største næringer.
Fiske og fangst reguleres og kontrolleres
av fiskeriforvaltningen, slik at vi får en god
balanse mellom å utnytte og verne livet i havet.
Tar vi godt vare på de marine ressursene, kan
vi høste av havet også i fremtiden.
Norges kystfarvann kan by på mer enn 200
forskjellige fisk-, skjell- og skalldyrarter. De
seinere årene er det tatt opp vel 3 millioner
tonn fisk og sjømat av havet hvert år.
Hver og en av disse ulike fiske- og skalldyrartene
er en kilde til vitalitet og helse. Hver
gang vi spiser et måltid fra havet får vi i oss noe
som kroppen setter pris på: Vitaminer, mineraler
og proteiner med en unik struktur som gjør
fisk lett fordøyelig. Fisk og sjømat inneholder
ikke sukker og svært lite karbohydrater.

Ikke rart vi sier at nordmenn har overlevd
på «sild og poteter». Det er imidlertid en
temmelig kjedelig meny i lengden. Ta heller i
bruk forskjellig sjømat for å lage spennende
måltider! Smak og næringsinnhold varierer
fra fisk til fisk. Torsk, hyse og sei er magre,
proteinrike fiskearter. Makrell, sild og laks
er fete fisker med høyt innhold av de sunne
Omega-3-fettsyrene. Omega-3 er viktig for
å utvikle hjernen, for et friskt hjerte og for å
holde den mentale helsen i balanse. Skalldyr
som østers og blåskjell tilfører oss viktige
mineraler, spesielt sink. Et variert kosthold
med ulike typer sjømat er en god garanti for å
få i seg det kroppen trenger. I tillegg kan sjømat
tilberedes på mange måter – på grill, i ovn,
kokt, stekt – og helt rått!

Fakta om fisk gir deg informasjon om de ulike
artene – anvendelse, fangstredskaper, sesonger
og næringsinnhold. Næringstallene er gjennom-
snittsverdier, og kan variere fra fisk til fisk. Du

finner helt sikkert en fisk som passer for deg!