Makrell/Mackerel

Scomber Scombrus > Mackerel > Maquereau > Makrele

Norges kystfarvann kan by på mer enn 200 forskjellige fisk-, skjell- og skalldyrarter.

Fisken/fisket
Makrellen er en pelagisk, hurtigsvømmende
fisk som om sommeren og utover høsten
opptrer i store stimer langs kysten og ute
i Skagerrak, Nordsjøen og i det sørlige
Norskehavet.
I Europa er makrellen inndelt i tre hovedbestander; en vest for De britiske øyer, en i Nordsjøen og Skagerrak og en tredje i Biscaya.
Makrellen som fiskes i Nordsjøen, Skagerrak og
Norskehavet forvaltes sammen med den vestlige bestanden.
Årlig lander norske fiskere mellom 140 000
og 160 000 tonn makrell i Norge. Mesteparten
er atlantisk makrell som vandrer inn i
Nordsjøen og Skagerrak om høsten.


Mot slutten av året vandrer den kjønnsmodne
makrellen ut av Nordsjøen og mot gyteområdet vest og sørvest av Irland, der gytingen starter i mars.

Fisket foregår hovedsaklig i sommerhalvåret.
Deltakelsen av fartøy varierer fra båter som driver med garn og dorg på kysten, til store havgående snurpere.

Vanlige fangstredskaper:
Ringnot, pelagisk trål, garn og dorg.

Anvendelse:
Makrell omsettes som fersk og frossen filet og
hel fisk. Det er mange produkter av makrell,
blant annet varmrøykt, kaldrøykt og pepperrøykt makrell. I tillegg flere varianter av hermetisk makrell og påleggsmakrell i tomat. Fersk makrell kan stekes, kokes, grilles og den egner seg til graving.
Stekt makrell med rømmesaus er en velkjent delikatesse.

Næringsinnhold:
Om våren har makrell lavt fettinnhold, ca. 3 %, mens høstmakrellen kan inneholde opp til 30%, og dermed store mengder omega-3-fettsyrer. Den er også en god kilde til vitamin D og B12. Vitamin B12 er viktig for å vedlikeholde nervefibrene.

Fett: 3–30
Karbohydrat: < 0,1
Protein: 14–18
Alle tall i g/100 g fersk prøve..

Sesong: april–november.
Størrelse: Opptil 66 cm, sjelden over 40 cm.