fredag, 02 juni 2023

A+ R A-

Sjekk ut godfisk.no for fantastiske fiskeoppskrifter!

Norge har tusenårige tradisjoner med fiske og fangst. Ikke så rart, med en kystlinje på over 83 000 km, øyene medregnet! I dag er Norge en av verdens tre største
eksportører av sjømat, og mennesker over hele verden setter pris på den sunne og gode norske sjømaten. Norge er også en pionernasjon i utviklingen av moderne akvakultur. Oppdrettsanleggene ligger langs hele kysten, og oppdrett er blitt en av Norges største næringer.

Fiske og fangst reguleres og kontrolleres av fiskeriforvaltningen, slik at vi får en god balanse mellom å utnytte og verne livet i havet. Tar vi godt vare på de marine ressursene, kan vi høste av havet også i fremtiden. Norges kystfarvann kan by på mer enn 200 forskjellige fisk-, skjell- og skalldyrarter. De seinere årene er det tatt opp vel 3 millioner tonn fisk og sjømat av havet hvert år.

Hver og en av disse ulike fiske- og skalldyrartene er en kilde til vitalitet og helse. Hver gang vi spiser et måltid fra havet får vi i oss noe som kroppen setter pris på: Vitaminer, mineraler og proteiner med en unik struktur som gjør fisk lett fordøyelig. Fisk og sjømat inneholder ikke sukker og svært lite karbohydrater.
Ikke rart vi sier at nordmenn har overlevd på «sild og poteter». Det er imidlertid en temmelig kjedelig meny i lengden. Ta heller i bruk forskjellig sjømat for å lage spennende måltider!

Smak og næringsinnhold varierer fra fisk til fisk.
Torsk, hyse og sei er magre, proteinrike fiskearter. Makrell, sild og laks er fete fisker med høyt innhold av de sunne Omega-3-fettsyrene. Omega-3 er viktig for
å utvikle hjernen, for et friskt hjerte og for å holde den mentale helsen i balanse. Skalldyr som østers og blåskjell tilfører oss viktige mineraler, spesielt sink.

Et variert kosthold med ulike typer sjømat er en god garanti for å få i seg det kroppen trenger. I tillegg kan sjømat tilberedes på mange måter – på grill, i ovn,
kokt, stekt – og helt rått!